درباره دانشگاه     تماس با ما      English    عربي    
دانشگاه حضرت معصومه(س) قم
دانشگاه حضرت معصومه(س) قم
دانشگاه حضرت معصومه(س) قم
به میزبانی دانشگاه حضرت معصومه (س)؛
جلسه نقد تخصصی کتاب جریان شناسی تفسیر تطبیقی برگزار شد

به هممت گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه حضرت معصومه (س) جلسه نقد تخصصی کتاب جریان شناسی تفسیر تطبیقی با حضور اساتید حوزوی و دانشگاهی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه حضرت معصومه (س) در این نشست دکتر انسیه عسگری، نویسنده این کتاب ضمن بیان این نکته که این کتاب در قالب رسالة دکتری ایشان در دانشگاه قم ارائه شده است، گفت:  هدف این کتاب گرچه به نظر می رسد تصحیح ، تعمیق و توسعه تفسیر تطبیقی است اما بیشتر در مقام نقد است. ده گونه مختلف از دیدگاه ها در ارائه تعریف تطبیقی قابل تشخیص است. از میان این گونه ها ، مقایسه دیدگاه های تفسیری شیعه و اهل تسنن در ایران رواج بیشتری دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه حضرت معصومه (سلام الله علیها) وجود اختلافات مذهبی ، حقانیت باورهای خاص مذهبی، اعتبار منابع خاص تفسیری را از جمله مبانی تفسیر تطبیقی معرفی کرد و افزود: تعصب و پافشاری  بر پیش‌فرضها از جمله آسیب‌های مبنایی و  ادبیات ناپسند، استدلال بعید و استناد به منابع ضعیف را نیز از آسیب‌های روشی این گونه از تفسیر به شمار می‌رود.
در ادامه دکتر طیب حسینی دانشیار گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه،  تتبع فراوان مؤلف و مراجعه به منابع دست اول را از جمله محسنات این کتاب دانست و در جایگاه نقد کتاب گفت: آغاز مطالب کتاب با معادل عربی آن، تفسیر مقارن نامناسب است.
وی اظهار داشت: عدم تناسب عنوان کتاب که تفسیر تطبیقی با این سرآغاز و عدم اخذ تعبیر «تفسیر تطبیقی» از معادل عربی آن «تفسیر مقارن» از علل عدم تناسب این سرآغاز است.
عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه افزود: تفسیر تطبیقی در ایران به سمت بیان اختلافات شیعه و اهل تسنن کشیده شده اما تفسیر مقارن چنین رویکردی ندارد. می توان سه اصطلاح تفسیر تطبیقی، تفسیر مذهبی و تفسیر تقریبی را سه رویکرد متفاوت از یکدیگر دانست. تفسیر تطبیقی از ادبیات تطبیقی گرفته شده و لازمه آن بی طرف بودن محقق دانستند. در تفسیر مذهبی دیدگاه علمای شیعه و اهل تسنن بیان می شود وتاش در جهت نقد آرای اهل تسنن است.
وی ادامه داد: در تفسیر تقریبی تلاش می شود اختلافات کمرنگ و تشابهات پر رنگ‌تر بیان شود. در این کتاب به این رویکرد اشاره شده اما مرزبندی دقیقی نشده است.
دکتر طیب حسینی با بیان تفاوت مطالعه تطبیقی و تفسیر تطبیقی اظهار داشت: جای طرح و تفصیل عرصه و حوزه های تطبیق در این کتاب خالی است. وی یکی از عرصه های تطبیق را مقایسه برخی قصص همچون قصه حضرت موسی (ع) در سور مختلف معرفی کردند و مطالعات تطبیقی را در زمینه تفسیر پرفایده دانستند.
دکتر سید ضیاء الدین علیانسب دانشیار گروه قرآن علوم قرآن و حدیث دانشگاه حضرت معصومه (س) نیز ضمن بیان نکات مثبت و نتایج ارزشمند این اثر به عنوان دیگر ناقد این کتاب انتقاداتی را بر این کتاب وارد دانست و گفت: عدم بیان برخی مطالب جریان شناسی تفسیر تطبیقی از جمله زمینه های جریان شناسی از نواقص این کتاب است.
دکتر علیانسب بیان این مطلب را در متن کتاب که «اگر از دانش ها برای تفسیر بهره گرفته شود، تفسیر علمی است» را خطا دانست و بیان بحث جایگاه در بحث چیستی را نامناسب عنوان کرد
در پایان نویسنده این اثر ارزشمند به برخی از اشکالات وارد شده پاسخ داد.


نشانی: قم - بلوار الغدیر - روبروی ورزشگاه یادگار امام - دانشگاه حضرت معصومه (س)

تلفن:02532012

کد پستی: 3736175515 شناسه ملی: 14002794966   صندوق پستی:145-37115   دورنگار:02533209050

پست الکترونیکی: info@hmu.ac.ir

تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه حضرت معصومه(س) می باشد

دانشگاه حضرت معصومه(س) قم - به میزبانی دانشگاه حضرت معصومه (س)؛ - جلسه نقد تخصصی کتاب جریان شناسی تفسیر تطبیقی برگزار شد